Spletni piškotki nam pomagajo zagotoviti boljšo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naše spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.

Ko omenimo domače jedi, pri tem pomislimo na slastno hrano, ki so nam jo pripravljale mame in babice. Saj zato pa so domače, ker jih povezujemo z domom. Domače jedi v glavnem spadajo v slovensko kuhinjo, vendar kulinarika ni tako enostavna – slovenska kulinarika namreč vsebuje kar nekaj podkategorij, po nekaterih ocenah kar 40.

V Sloveniji se namreč mešajo tri velike evropske kulture, in sicer sredozemska, alpska in panonska, to pa se odraža tudi v kulinariki. Vsak osnovni recept ima namreč več različnih variant glede na pokrajino, vsaka pokrajina pa nudi tudi svoje posebnosti.

Nudimo značilne domače jedi, kot so enolončnice, krompir, juhe, klobase, kislo zelje, žganci, štruklji, potice, gibanice in pecivo kot so medena peciva, krofi in flancati.

Recept za vsako od teh jedi je praviloma dobro znan našim kuharjem.

Recept - Pohorski lonec

Sestavine:

Svinjska plečka, prekajeno svinjsko meso, govedina, suhe gobice
korenček, zelena gomolj, krompir, zelena, rdeča, rumena paprika,
ješprenova kaša, čebula, česen, gladka moka, sol, celi poper, timijan, rožmarin,
majaron, lovorjev list, rdeča paprika,
 
Meso ter zelenjavo narežemo na kocke.
Zavremo vodo, vanjo damo ješprenovo kašo, gomolj zelene, korenček, svinjsko plečko, prekajeno meso, govedino, papriko.
Začinimo po okusu. Ko je meso že skoraj kuhano dodamo krompir. Čebulo nasesekljamo na drobno jo prepražimo na olju da zlato zarumeni dodamo moko. Na koncu dodamo še česen. Ko zadiši dodamo mleto rdečo papriko ter zalijemo. S prežganjem nato zgostimo pohorski lonec.  
Pohorski lonec

Kulinarika
Kulinarika
Kulinarika