Mala pot do Šumnika

MALA POT DO ŠUMIKA

Trije kralji – Klančarjev spomenik 45 min, Klančarjev spomenik – makadamska cesta za Šumik 50 min, Makadamska cesta za Šumik – Slap Šumik 25 min, Slap Šumik – Hotel Jakec 2h

4 ure

predviden čas

13.4 km

razdalja

3 / 5

zahtevnost

Lahka + zelo težka

označena pot

OPIS POTI

Pred Hotelom se usmeri mimo cerkve Sv. Treh kraljev v smeri Osankarice. Od Cerkve se markirana pot vzpenja po smučišču do vznožja Velikega vrha – vrha smučišča, kjer prečkamo smučarski progi ter od tam pot nadaljuje po markirani poti skozi gozd. Po nekaj minutah hoje nas pričaka Urškin križ kjer boste spoznali usodo Urške. Po markirani poti sledite markacijam v smeri Črnega jezera. Po prehojenem kilometru poti vas čaka križišče kjer se usmerite naravnost v smeri slapa Šumik, levo pa pot pelje proti Črnemu jezeru. Pot se rahlo spušča ko pa se položi vas po nekaj metrih na levi strani poti čaka Klančarjev spomenik. Pot nadaljujemo naravnost mimo spomenika. Z desne strani se nam odpre velika poseka ob kateri nadaljujemo pot do obrobja pragozda Šumik. Pot se začne spuščati in nas pripelje do makadamske ceste. Cesto prečkamo in se spustimo do potoka Črnava. Mostiček nas pripelje na drugo stran znova do makadamske ceste, ki vodi so Gozdarske koče na Šumiku. Usmerimo se levo preko mostu, nato pa zavijemo desno ob potoku Lobnica po markirani poti vse do Slapa Šumik. Od slapa se vrnemo nazaj po enaki poti.

Preden se odpravite na pot ne pozabite naložiti naše mobilne aplikacije, kjer so med drugim zbrane tudi vse pohodniške poti.

OSTALE SREDNJE POTI

Med srednje poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena 3 / 5.

MLINARJEVA POT

Pot polna doživetij Vas bo popeljala mimo skrivnostnega Jublarjevega križa, mogočne Ramšakove lipe, vse do Keblja kjer vas bodo pričakali ostanki Zajčevega gradu. Ob poti nazaj proti Hotelu Jakec pa se lahko ustavite še ob spomeniku NOB.

TIHO DO TIHEGA JEZERA

Pot na kateri lahko uživate mir in spokojnost Pohorskih gozdov vas bo peljala mimo Črnega jezera, Osankarice z Muzejem NOB, poslednjega bojišča Pohorskega bataljona do prečudovitega, očem dobro skritega Tihega jezera. Nazaj se vračate po enaki poti.

MALA POT DO ŠUMIKA

Od Hotela Jakec nas pot pelje navkreber po smučišču vse do Urškinega križa. Od tam se po markirani poti predajemo lepotam pohorskih gozdov vse do parkirišča nad slapom Šumik. Od tam nas čaka spust ob potoku Lobnica vse do najvišjega slapa v Sloveniji na granitnih tleh. Pot je v zadnjih nekaj metrih zelo zahtevna s spustom ob jeklenicah. Nazaj se odpravimo po enaki poti po kateri smo prišli.

TINJEVA POT

Pot prečudovitih razgledov nas ob zmernem vzpenjanju iz Slovenske Bistrice vodi mimo spomenika NOB v Visolah, cerkvice sv. Petra in Pavla v Velikem Tinju, Repnikove kapelice v majhni pohorski vasici Rep na Pohorju vse do Hotela Jakec na Treh kraljih.