Pohodništvo

POHODNIŠTVO

20/ osebo
15 pohodniških poti Narava Primerno za družine

Zasnovali smo 15 pohodniških poti v okviru katerih si lahko ogledate pohorski biser Črno jezero, stalno razstavo iz časov NOB in usodo borcev pohorskega bataljona na Osankarici, pohorsko turistično vasico Kebelj, slap Šumnik z delom pragozda, Areh ali Roglo itn. Med drugim je na tem delu Pohorja ohranjena še edina od mnogih partizanskih bolnišnic imenovana bolnica Jesen, ki je prav tako v naši neposredni bližini in lahko dostopna. Oblikovali smo tudi knjižico pohodniških poti, kjer so zajete vse poti. Knjižico je možno prenesti na spodnji povezavi. 👇

LAHKE POTI

Med lahke poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena med 1 in 2 / 5.

SANITETNA POT

Pot, ki je primerna za prav vse starostne skupine nas pelje do Partizanske bolnice Jesen še iz časov druge svetovne vojne. V hotelu Jakec lahko po predhodnem dogovoru najamete vodnika, ki vam bo pokazal tudi notranjost prostorov. Povratek je po tekaški progi vse do smučišča, po katerem nas pot pripelje do Hotela Jakec.

URŠKINA POT

V Hotelu Jakec vzemi brošuro Urške ter kartonček za zbiranje žigov na Urškini poti. Na vsaki izmed postojank poskeniraj QR kodo in Urška te bo povabila na pot mimo cerkve Sv. Treh kraljev, Velikega vrha, Urškinega križa, Črnega jezera, Osankarice in nazaj do Hotela Jakec. Vsaka postojanka vam bo ponudila delček svoje zgodbe.

KOSOVA POT

Pot se prične s spustom po gozdu v smeri vasi Kot na Pohorju. Prva znamenitost ob poti je spomenik NOB od katerega pot nadaljujemo desno skozi vas. Pri Kosovi domačiji zavijemo po markirani poti v hrib mimo Kosovih pečin z razgledom na prostrane planote Pohorskih gozdov vse do Črnega jezera, Urškinega križa nazaj do Hotela Jakec na Treh kraljih.

SREDNJE POTI

Med srednje poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena 3 / 5.

MLINARJEVA POT

Pot polna doživetij Vas bo popeljala mimo skrivnostnega Jublarjevega križa, mogočne Ramšakove lipe, vse do Keblja kjer vas bodo pričakali ostanki Zajčevega gradu. Ob poti nazaj proti Hotelu Jakec pa se lahko ustavite še ob spomeniku NOB.

TIHO DO TIHEGA JEZERA

Pot na kateri lahko uživate mir in spokojnost Pohorskih gozdov vas bo peljala mimo Črnega jezera, Osankarice z Muzejem NOB, poslednjega bojišča Pohorskega bataljona do prečudovitega, očem dobro skritega Tihega jezera. Nazaj se vračate po enaki poti.

MALA POT DO ŠUMIKA

Od Hotela Jakec nas pot pelje navkreber po smučišču vse do Urškinega križa. Od tam se po markirani poti predajemo lepotam pohorskih gozdov vse do parkirišča nad slapom Šumik. Od tam nas čaka spust ob potoku Lobnica vse do najvišjega slapa v Sloveniji na granitnih tleh. Pot je v zadnjih nekaj metrih zelo zahtevna s spustom ob jeklenicah. Nazaj se odpravimo po enaki poti po kateri smo prišli.

TINJEVA POT

Pot prečudovitih razgledov nas ob zmernem vzpenjanju iz Slovenske Bistrice vodi mimo spomenika NOB v Visolah, cerkvice sv. Petra in Pavla v Velikem Tinju, Repnikove kapelice v majhni pohorski vasici Rep na Pohorju vse do Hotela Jakec na Treh kraljih.

TEŽKE POTI

Med težke poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena med 4 in 5 / 5.

ŠUMIKOVA POT

Do Hotela Jakec na Treh kraljih vodi tudi pot iz Ruš. Pot v prvem delu pelje ob potoku Lobnica mimo slapov malega in velikega Šumika ki je najvišji slap na granitnih tleh v Sloveniji.. Za nameček se sprehodimo še skozi Pragozdni rezervat Šumik, um pa umirimo skozi krasote Pohorskih gozdov mimo Klančarjevega spomenika ter Urškinega križa.

TINČEVA POT

Pot, ki vas iz Treh kraljev popelje mimo Urškinega križa, Šumika Žigartovega vrha na Areh, od tam pa se vrnete mimo Tinčeve bajte, partizanske bolnice Jesen in naselja Majsterhaus nazaj o hotela Jakec.

POT TRIJE ŽEBLJI

Ena izmed daljših poti nas Popelje mimo Osankarice Treh žebljev vse do Klopnega vrha od koder se razprostira prekrasen razgled na Dravsko dolino. Od tam pot nadaljujemo do Šumika kjer si če nam to dopuščajo moči ogledamo še prekrasen slap Šumik ki je od poti oddaljen cca 20 minut hoda. Pot nas pripelje nazal na Tri kralje mimo Klančarjevega spomenika in Urškinega križa.

URHOVA POT

Na tej poti boste spoznali zgodovinske znamenitosti Pohorja kot so Jublarjev križ, Jakčev mlin, Ančnikovo gradišče, Cerkev sv. Urha. Spoznali boste pohorske vasice Malo in Veliko Tinje, Turiško in Jurišno vas, Planino pod Šumikom.

JELKINA POT

Bistriški vintgar je ena glavnih turističnih znamenitosti v občini. Potok Bistrica nas očara s svojo lepoto in znamenitostmi ob njem. Rimski kamnolom, slap Šum, Štampoharjev mlin, ostanki Maroltove jelke in še bi lahko naštevali.

ZAJČEVA POT

Oplotnica je ena izmed najmlajših občin v Sloveniji vendar polna lepot in znamenitosti. Iz Oplotnice nas pot vodi mimo cerkve sv. Mohorja in Fortunata do Keblja z znamenitimi ostanki Zajčevega gradu. Za nameček pa nas pelje še mimo Črnega jezera, Urškinega križa vse do hotela Jakec na Treh kraljih.

GROMBERŠKA POT

Pot na kateri se razprostirajo prečudoviti pogledi na Dravsko dolino nas popelje iz Zgornje Polskave čez večkrat okronano najlepšo Slovensko vas Kočno pri Polskavi, nad katero se nahajajo ostanki Gromberškega gradu. Vzpenjamo se skozi Šmartno na Pohorju, in mimo številnih ribnikov in potočkov vse do Treh kraljev.

POT NA STOLP

Pot na stolp je po dolžini ena najdaljših poti. Pot nas mimo Črnega jezera, Osankarice popelje v osrčje Pohorskih gozdov kjer začutimo mir in spokojnost Pohorja. Po nekaj urah miru in tišine prispemo do koče na Pesku od koder se usmerimo do stolpa na Rogli. Nazaj do Treh kraljev nas pot vodi mimo koče na Jurgovem po smučišču navzdol ter ob makadamski cesti do Osankarice in Treh kraljev.

Sprosti svoje misli!

Pohodništvo. Odkrij še več pohodniških poti!