Tiho do Tihega jezera

TIHO DO TIHEGA JEZERA

Trije kralji – Osankarica 1h, Osankarica – križišče Trije žeblji 1h, Križišče Trije žeblji - Tiho jezero 20 min, Tiho jezero – Hotel Jakec – 2h 20 min

4:40 ure

predviden čas

19.6 km

razdalja

3 / 5

zahtevnost

Lahka

označena pot

OPIS POTI

Pred Hotelom se usmeri mimo cerkve Sv. Treh kraljev v smeri Osankarice. Od Cerkve se markirana pot vzpenja po smučišču do vznožja Velikega vrha – vrha smučišča, kjer prečkamo smučarski progi ter od tam pot nadaljuje po markirani poti skozi gozd. Po nekaj minutah hoje nas pričaka Urškin križ. Po markirani poti sledite markacijam v smeri Črnega jezera. Po prehojenem kilometru poti vas čaka križišče kjer se usmerite levo v smeri Črnega jezera, naravnost slap Šumik. Le streljaj pred Črnim jezerom boste po prekrasnih brveh prečkali močvirje. Po nekaj minutah se vam odpre prekrasen pogled na Črno jezero. Pot nadaljujete preko mostu po markirani poti za Osankarico. Tam vas čaka planinska koča z muzejem NOB. Od koče na Osankarici pot nadaljujemo v smeri poslednjega bojišča Pohorskega bataljona do katerega prispemo po približno 25 minutah hoje. Pri osrednjem spomeniku padlim borcem se usmerimo desno v smeri Treh žebljev. Po nekaj metrih nas table usmerijo levo po gozdni vlaki v smeri Peska, Rogle in Klopnega vrha. Pot nas po cca 30 minutah hoje pripelje do naslednjega križišča kjer pot nadaljujemo naravnost v smeri Koče na Pesku – desno Bajgot in Slap Šumik. Po 15 minutah se znajdemo pred naslednjim križiščem kjer se usmerimo desno v smeri Tihega jezera (Falski tajht)– levo Koča na Pesku. Pot postaja vse bolj močvirnata, prečkamo manjše potočke in pridemo do makadamske ceste. Tam se po markacijah usmerimo levo v smeri Tihega jezera do katerega pridemo že po 5 minutah hoje. Nazaj do Treh kraljev se odpravimo po enaki poti.

Preden se odpravite na pot ne pozabite naložiti naše mobilne aplikacije, kjer so med drugim zbrane tudi vse pohodniške poti.

OSTALE SREDNJE POTI

Med srednje poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena 3 / 5.

MLINARJEVA POT

Pot polna doživetij Vas bo popeljala mimo skrivnostnega Jublarjevega križa, mogočne Ramšakove lipe, vse do Keblja kjer vas bodo pričakali ostanki Zajčevega gradu. Ob poti nazaj proti Hotelu Jakec pa se lahko ustavite še ob spomeniku NOB.

TIHO DO TIHEGA JEZERA

Pot na kateri lahko uživate mir in spokojnost Pohorskih gozdov vas bo peljala mimo Črnega jezera, Osankarice z Muzejem NOB, poslednjega bojišča Pohorskega bataljona do prečudovitega, očem dobro skritega Tihega jezera. Nazaj se vračate po enaki poti.

MALA POT DO ŠUMIKA

Od Hotela Jakec nas pot pelje navkreber po smučišču vse do Urškinega križa. Od tam se po markirani poti predajemo lepotam pohorskih gozdov vse do parkirišča nad slapom Šumik. Od tam nas čaka spust ob potoku Lobnica vse do najvišjega slapa v Sloveniji na granitnih tleh. Pot je v zadnjih nekaj metrih zelo zahtevna s spustom ob jeklenicah. Nazaj se odpravimo po enaki poti po kateri smo prišli.

TINJEVA POT

Pot prečudovitih razgledov nas ob zmernem vzpenjanju iz Slovenske Bistrice vodi mimo spomenika NOB v Visolah, cerkvice sv. Petra in Pavla v Velikem Tinju, Repnikove kapelice v majhni pohorski vasici Rep na Pohorju vse do Hotela Jakec na Treh kraljih.