Kosova pot

KOSOVA POT

Trije kralji – Spomenik NOB 20 min, Spomenik NOB – Kosova domačija 20 min, Kosova domačija – Črno jezero 55 min, Črno jezero – Hotel Jakec 45 min

2:20 uri

predviden čas

7.8 km

razdalja

2 / 5

zahtevnost

Lahka

označena pot

OPIS POTI

Izpred Hotela Jakec se usmerimo v smeri Kota na Pohorju v rahlem spustu skozi gozd. Po cca 15 minutah hoje prispemo do asfaltirane ceste ob kateri stoji Spomenik NOB. Pot nadaljujemo desno po cesti mimo posamičnih kmetij in domačij. Ko prispemo do Kosove domačije nas markirana pot, ki pripelje iz Oplotnice usmeri desno v hrib. Po 10 minutah hoje se nam iz leve strani odpre pogled iz Kosove pečine na prostrane gozdne planote Pohorja. Pot se vzpenja vse dokler ne pridemo do makadamske ceste katero prečkamo in po 20 minutah hoje preko močvirja prispemo do Črnega Jezera. Od Črnega jezera se odpravimo v smeri Treh kraljev mimo Urškinega križa in pot zaključimo s spustom po smučišču pred Hotelom Jakec.

Preden se odpravite na pot ne pozabite naložiti naše mobilne aplikacije, kjer so med drugim zbrane tudi vse pohodniške poti.

OSTALE LAHKE POTI

Med lahke poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena med 1 in 2 / 5.

SANITETNA POT

Pot, ki je primerna za prav vse starostne skupine nas pelje do Partizanske bolnice Jesen še iz časov druge svetovne vojne. V hotelu Jakec lahko po predhodnem dogovoru najamete vodnika, ki vam bo pokazal tudi notranjost prostorov. Povratek je po tekaški progi vse do smučišča, po katerem nas pot pripelje do Hotela Jakec.

URŠKINA POT

V Hotelu Jakec vzemi brošuro Urške ter kartonček za zbiranje žigov na Urškini poti. Na vsaki izmed postojank poskeniraj QR kodo in Urška te bo povabila na pot mimo cerkve Sv. Treh kraljev, Velikega vrha, Urškinega križa, Črnega jezera, Osankarice in nazaj do Hotela Jakec. Vsaka postojanka vam bo ponudila delček svoje zgodbe.

KOSOVA POT

Pot se prične s spustom po gozdu v smeri vasi Kot na Pohorju. Prva znamenitost ob poti je spomenik NOB od katerega pot nadaljujemo desno skozi vas. Pri Kosovi domačiji zavijemo po markirani poti v hrib mimo Kosovih pečin z razgledom na prostrane planote Pohorskih gozdov vse do Črnega jezera, Urškinega križa nazaj do Hotela Jakec na Treh kraljih.