Sanitetna pot

SANITETNA POT

Trije kralji – odcep v gozd 40 min, odcep v gozd – Partizanska bolnica Jesen 15 min, Partizanska bolnica Jesen – makadamski odcep 10 min, makadamski odcep – smučišče 40 min, Smučišče – Hotel Jakec 15 min

2 uri

predviden čas

7.1 km

razdalja

1 / 5

zahtevnost

Lahka

označena pot

OPIS POTI

Od hotela Jakec se odpravite v desno po cesti za Slov. Bistrico. Po približno 15 minutah hoje na križišču sledite levo cesti za Šmartno na Pohorju. Po 20 minutah hoje boste na desni strani ob cesti zagledali tablo Partizanska bolnišnica Jesen. Tukaj zapustite cesto in sledite markacijam skozi gozd. Po krajšem spustu boste prečkali potok, nato pa s hojo nadaljevali ob strugi potoka kjer boste kaj kmalu zagledali Partizansko bolnišnico Jesen. Po ogledu zavijte po markirani poti strmo v hrib. Po nekaj minutah vzpona boste prišli do asfaltirane ceste, katero prečkate in pot nadaljujete levo v hrib po makadamski cesti. Kmalu se Vam z desne priključi markirana pot iz Areha. Nadaljujete po cesti in pridete do križišča kjer markirana pot zavije v levo, mi pa pot nadaljujemo desno po makadamu. Pot nas pripelje do smučarske proge po kateri se spustimo navzdol do vstopne postaje vlečnice Veliki vrh. Pot nadaljujemo po gozdni cesti mimo gostinskega lokala Rdeča kapica. Po 500m se nam odpre pogled na Hotel Jakec.

Preden se odpravite na pot ne pozabite naložiti naše mobilne aplikacije, kjer so med drugim zbrane tudi vse pohodniške poti.

OSTALE LAHKE POTI

Med lahke poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena med 1 in 2 / 5.

SANITETNA POT

Pot, ki je primerna za prav vse starostne skupine nas pelje do Partizanske bolnice Jesen še iz časov druge svetovne vojne. V hotelu Jakec lahko po predhodnem dogovoru najamete vodnika, ki vam bo pokazal tudi notranjost prostorov. Povratek je po tekaški progi vse do smučišča, po katerem nas pot pripelje do Hotela Jakec.

URŠKINA POT

V Hotelu Jakec vzemi brošuro Urške ter kartonček za zbiranje žigov na Urškini poti. Na vsaki izmed postojank poskeniraj QR kodo in Urška te bo povabila na pot mimo cerkve Sv. Treh kraljev, Velikega vrha, Urškinega križa, Črnega jezera, Osankarice in nazaj do Hotela Jakec. Vsaka postojanka vam bo ponudila delček svoje zgodbe.

KOSOVA POT

Pot se prične s spustom po gozdu v smeri vasi Kot na Pohorju. Prva znamenitost ob poti je spomenik NOB od katerega pot nadaljujemo desno skozi vas. Pri Kosovi domačiji zavijemo po markirani poti v hrib mimo Kosovih pečin z razgledom na prostrane planote Pohorskih gozdov vse do Črnega jezera, Urškinega križa nazaj do Hotela Jakec na Treh kraljih.