Jelkina pot

JELKINA POT

Vodnarna – Rimski kamnolom 30 min, Rimski kamnolom – Slap Šum 10 min, Slap Šum – ostanki Maroltove jelke 1h 10 min, ostanki Maroltove jelke – Močnik 15 min, Močnik – Trije kralji 1h 30 min

3:35 ure

predviden čas

10.1 km

razdalja

4 / 5

zahtevnost

Zahtevna

označena pot

OPIS POTI

Od Impola se peljete ali sprehodite skozi naselje Zgornja Bistrica. Pot do vodarne je dolga okoli 2,5 km. Ko prispete do vodarne, najdete manjše parkirišče, ki je ob vikendih zagotovo vedno zasedeno, pot nadaljujete peš ob potoku Bistrica. Najprej prispete do mostu, kjer prečkate potok Bistrica, pot pa nadaljujete po desni strani potoka. Najprej prispete do Rimskega kamnoloma, za katerim si sledjo znamenitosti kot so slap Šum, Štampoharjev mlin, Blažičeva elektrarna, ostranki Maroltove jelke,… Ko prispemo v Močnik se pot loči od potoka. Prečkamo most ter se za staro domačijo usmerimo desno v hrib po makadamski cesti. Po nekaj metrih nas pot pelje desno v gozd. Nato prispemo do vznožja Jesenkovega travnika mimo katerega pot nadaljujemo po markirani skozi gozd. Malce preden prečkamo cesto nas na levi strani pričaka korito z pitno vodo. Pot se nato vzpenja po gozdu vse dokler ne pridemo do križišča kjer se nam z leve priključi markirana pot iz Slovenske Bistrice skozi Veliko Tinje. Od tam nas do Hotela Jakec loči le še nekaj minut vzpona.

Preden se odpravite na pot ne pozabite naložiti naše mobilne aplikacije, kjer so med drugim zbrane tudi vse pohodniške poti.

OSTALE TEŽKE POTI

Med težke poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena med 4 in 5 / 5.

ŠUMIKOVA POT

Do Hotela Jakec na Treh kraljih vodi tudi pot iz Ruš. Pot v prvem delu pelje ob potoku Lobnica mimo slapov malega in velikega Šumika ki je najvišji slap na granitnih tleh v Sloveniji.. Za nameček se sprehodimo še skozi Pragozdni rezervat Šumik, um pa umirimo skozi krasote Pohorskih gozdov mimo Klančarjevega spomenika ter Urškinega križa.

TINČEVA POT

Pot, ki vas iz Treh kraljev popelje mimo Urškinega križa, Šumika Žigartovega vrha na Areh, od tam pa se vrnete mimo Tinčeve bajte, partizanske bolnice Jesen in naselja Majsterhaus nazaj o hotela Jakec.

POT TRIJE ŽEBLJI

Ena izmed daljših poti nas Popelje mimo Osankarice Treh žebljev vse do Klopnega vrha od koder se razprostira prekrasen razgled na Dravsko dolino. Od tam pot nadaljujemo do Šumika kjer si če nam to dopuščajo moči ogledamo še prekrasen slap Šumik ki je od poti oddaljen cca 20 minut hoda. Pot nas pripelje nazal na Tri kralje mimo Klančarjevega spomenika in Urškinega križa.

URHOVA POT

Na tej poti boste spoznali zgodovinske znamenitosti Pohorja kot so Jublarjev križ, Jakčev mlin, Ančnikovo gradišče, Cerkev sv. Urha. Spoznali boste pohorske vasice Malo in Veliko Tinje, Turiško in Jurišno vas, Planino pod Šumikom.

JELKINA POT

Bistriški vintgar je ena glavnih turističnih znamenitosti v občini. Potok Bistrica nas očara s svojo lepoto in znamenitostmi ob njem. Rimski kamnolom, slap Šum, Štampoharjev mlin, ostanki Maroltove jelke in še bi lahko naštevali.

ZAJČEVA POT

Oplotnica je ena izmed najmlajših občin v Sloveniji vendar polna lepot in znamenitosti. Iz Oplotnice nas pot vodi mimo cerkve sv. Mohorja in Fortunata do Keblja z znamenitimi ostanki Zajčevega gradu. Za nameček pa nas pelje še mimo Črnega jezera, Urškinega križa vse do hotela Jakec na Treh kraljih.

GROMBERŠKA POT

Pot na kateri se razprostirajo prečudoviti pogledi na Dravsko dolino nas popelje iz Zgornje Polskave čez večkrat okronano najlepšo Slovensko vas Kočno pri Polskavi, nad katero se nahajajo ostanki Gromberškega gradu. Vzpenjamo se skozi Šmartno na Pohorju, in mimo številnih ribnikov in potočkov vse do Treh kraljev.

POT NA STOLP

Pot na stolp je po dolžini ena najdaljših poti. Pot nas mimo Črnega jezera, Osankarice popelje v osrčje Pohorskih gozdov kjer začutimo mir in spokojnost Pohorja. Po nekaj urah miru in tišine prispemo do koče na Pesku od koder se usmerimo do stolpa na Rogli. Nazaj do Treh kraljev nas pot vodi mimo koče na Jurgovem po smučišču navzdol ter ob makadamski cesti do Osankarice in Treh kraljev.