Urhova pot

URHOVA POT

Trije kralji – Jublarjev križ 15 min, Jublarjev križ – Jakčev mlin 1h, Jakčev mlin – Veliko Tinje 40 min, Veliko Tinje – Ančnikovo gradišče 1h 10 min, Ančnikovo gradišče – Urh 45 min, Urh Planina pod Šumikom 45 min, Planina pod Šumikom – Hotel Jakec 35 min

5:10 ur

predviden čas

16.3 km

razdalja

4 / 5

zahtevnost

Lahka

označena pot

OPIS POTI

Izpred hotela se spustimo v smeri Vzhodnega kota in kmalu prispemo do Jublarjevega križa še iz romarskih časov. Nato pot nadaljujemo v smeri Vzhodnega Kota. Pot nas nekaj metrov preden prispemo do makadamske ceste usmeri v levo mimo lovske preže do ceste. Tam prečkamo cestišče in se po gozdni cesti spustimo vse do domačije Kanglerjevih in Juhartovega križa ter spomenika padlim partizanom Šercarjeve brigade. Pot nadaljujemo v spustu vse do še delujočega Jakčevega mlina kjer je ob predhodnem dogovoru možen tudi ogled mlina od znotraj. Pot nadaljujemo v smeri Malega in Velikega Tinja. V Velikem Tinju pot nadaljujemo v smeri Turiške vasi po »stari« Tinjski cesti vse do gostišča Brbre. Pri gostišču zavijemo levo na asfaltno cesto ter pot nadaljujemo skozi Jurišno vas do Ančnikovega gradišča. Nato nas čaka vzpon skozi gozd proti vasi Urh na Pohorju. Na Urhu stoji cerkev Sv. Urha zavetnika vinogradnikov, ribičev in umirajočih še iz 15 stoletja. Od cerkve pot nadaljujemo navkreber do prvega križišča kjer znova zavijemo v gozd. Pot nas pelje po gozdnih cestah in čez čas se nam z leve priključi markirana pot iz Velikega Tinja do Treh kraljev. Pot nadaljujemo ob markacijah in mimo Grehovega travnika prispemo do vasi Planina pod Šumikom. Pot nas pelje mimo Škrinjarjeve kapelice najprej po asfaltni cesti, nato pa zavije desno v gozd in nas pelje po gozdni grapi navkreber. Kmalu se nam z desne strani priključi markirana pot iz Slovenske Bistrice skozi Močnik. Od tam nas do Hotela Jakec loči le še nekaj minut vzpona.

Preden se odpravite na pot ne pozabite naložiti naše mobilne aplikacije, kjer so med drugim zbrane tudi vse pohodniške poti.

OSTALE TEŽKE POTI

Med težke poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena med 4 in 5 / 5.

ŠUMIKOVA POT

Do Hotela Jakec na Treh kraljih vodi tudi pot iz Ruš. Pot v prvem delu pelje ob potoku Lobnica mimo slapov malega in velikega Šumika ki je najvišji slap na granitnih tleh v Sloveniji.. Za nameček se sprehodimo še skozi Pragozdni rezervat Šumik, um pa umirimo skozi krasote Pohorskih gozdov mimo Klančarjevega spomenika ter Urškinega križa.

TINČEVA POT

Pot, ki vas iz Treh kraljev popelje mimo Urškinega križa, Šumika Žigartovega vrha na Areh, od tam pa se vrnete mimo Tinčeve bajte, partizanske bolnice Jesen in naselja Majsterhaus nazaj o hotela Jakec.

POT TRIJE ŽEBLJI

Ena izmed daljših poti nas Popelje mimo Osankarice Treh žebljev vse do Klopnega vrha od koder se razprostira prekrasen razgled na Dravsko dolino. Od tam pot nadaljujemo do Šumika kjer si če nam to dopuščajo moči ogledamo še prekrasen slap Šumik ki je od poti oddaljen cca 20 minut hoda. Pot nas pripelje nazal na Tri kralje mimo Klančarjevega spomenika in Urškinega križa.

URHOVA POT

Na tej poti boste spoznali zgodovinske znamenitosti Pohorja kot so Jublarjev križ, Jakčev mlin, Ančnikovo gradišče, Cerkev sv. Urha. Spoznali boste pohorske vasice Malo in Veliko Tinje, Turiško in Jurišno vas, Planino pod Šumikom.

JELKINA POT

Bistriški vintgar je ena glavnih turističnih znamenitosti v občini. Potok Bistrica nas očara s svojo lepoto in znamenitostmi ob njem. Rimski kamnolom, slap Šum, Štampoharjev mlin, ostanki Maroltove jelke in še bi lahko naštevali.

ZAJČEVA POT

Oplotnica je ena izmed najmlajših občin v Sloveniji vendar polna lepot in znamenitosti. Iz Oplotnice nas pot vodi mimo cerkve sv. Mohorja in Fortunata do Keblja z znamenitimi ostanki Zajčevega gradu. Za nameček pa nas pelje še mimo Črnega jezera, Urškinega križa vse do hotela Jakec na Treh kraljih.

GROMBERŠKA POT

Pot na kateri se razprostirajo prečudoviti pogledi na Dravsko dolino nas popelje iz Zgornje Polskave čez večkrat okronano najlepšo Slovensko vas Kočno pri Polskavi, nad katero se nahajajo ostanki Gromberškega gradu. Vzpenjamo se skozi Šmartno na Pohorju, in mimo številnih ribnikov in potočkov vse do Treh kraljev.

POT NA STOLP

Pot na stolp je po dolžini ena najdaljših poti. Pot nas mimo Črnega jezera, Osankarice popelje v osrčje Pohorskih gozdov kjer začutimo mir in spokojnost Pohorja. Po nekaj urah miru in tišine prispemo do koče na Pesku od koder se usmerimo do stolpa na Rogli. Nazaj do Treh kraljev nas pot vodi mimo koče na Jurgovem po smučišču navzdol ter ob makadamski cesti do Osankarice in Treh kraljev.