Šumikova pot

ŠUMIKOVA POT

Ruše – odcep iz asfaltirane ceste 50 min, odcep – odcep iz makadamske ceste na gozdno pot 30 min, odcep iz makadamske ceste na gozdno pot – mali Šumik 1h, Mali šumik – Slap Šumik – 20 min, slap Šumik - Trije kralji 2h

4:40 ure

predviden čas

15.3 km

razdalja

4 / 5

zahtevnost

Lahka + težka

označena pot

OPIS POTI

Pot začnemo nekaj metrov naprej od pokopališča kjer zavijemo levo v Glažarjevo ulico ter pot nadaljujemo po markirani poti v smeri Smolnika. (pot začnemo iz Ruš) Pot nas najprej vodi po asfaltni cesti ob potoku Lobnica, ko pa cesta ostro zavije v desno mi pot nadaljujemo po makadamski cesti naravnost. Kaj kmalu nas na skali pričaka napis Pešpot Šumik. Pot se rahlo vzpenja mimo stare obnovljene žage, raznih ogljarn do znaka, ki nas usmeri v smeri slapa Šumik. Tukaj markacija zapusti cesto in zavije v gozd in se prične malce strmeje vzpenjati. Pot se vseskozi vzpenja v bližini potoka Lobnica, ko pa prispemo do lesenega mostu moramo postati pozorni da na levi strani opazimo slap mali Šumik. Pot nato prečka Lobnico in po nekaj minutah hoje prispemo do slapa Šumik. Tukaj nas pričaka najzahtevnejši del poti in sicer vzpon ob jeklenicah, ki pa ga kaj hitro premagamo ter pot nadaljujemo ob potoku vse do ceste. Ko prispemo do ceste nas pot proti Trem kraljem odpelje naravnost v hrib preko mostička. Ko prečkamo most po nekaj metrih vzpona pridemo do makadamske ceste katero prečkamo in pot nadaljujemo v smeri Treh kraljev in Črnega jezera. Pot se kar nekaj časa blago vzpenja ob robu pragozda Šumik. Pot nas pelje mimo večje poseke na levi strani in po nekaj časa nas na desni pričaka Klančarjev spomenik. Od tam se ob rahlem vzpenjanju priključimo poti po kateri smo prišli iz Treh kraljev v smeri Črnega jezera. Od tukaj do Hotela Jakec potrebujemo 20 minut.

Preden se odpravite na pot ne pozabite naložiti naše mobilne aplikacije, kjer so med drugim zbrane tudi vse pohodniške poti.

OSTALE TEŽKE POTI

Med težke poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena med 4 in 5 / 5.

ŠUMIKOVA POT

Do Hotela Jakec na Treh kraljih vodi tudi pot iz Ruš. Pot v prvem delu pelje ob potoku Lobnica mimo slapov malega in velikega Šumika ki je najvišji slap na granitnih tleh v Sloveniji.. Za nameček se sprehodimo še skozi Pragozdni rezervat Šumik, um pa umirimo skozi krasote Pohorskih gozdov mimo Klančarjevega spomenika ter Urškinega križa.

TINČEVA POT

Pot, ki vas iz Treh kraljev popelje mimo Urškinega križa, Šumika Žigartovega vrha na Areh, od tam pa se vrnete mimo Tinčeve bajte, partizanske bolnice Jesen in naselja Majsterhaus nazaj o hotela Jakec.

POT TRIJE ŽEBLJI

Ena izmed daljših poti nas Popelje mimo Osankarice Treh žebljev vse do Klopnega vrha od koder se razprostira prekrasen razgled na Dravsko dolino. Od tam pot nadaljujemo do Šumika kjer si če nam to dopuščajo moči ogledamo še prekrasen slap Šumik ki je od poti oddaljen cca 20 minut hoda. Pot nas pripelje nazal na Tri kralje mimo Klančarjevega spomenika in Urškinega križa.

URHOVA POT

Na tej poti boste spoznali zgodovinske znamenitosti Pohorja kot so Jublarjev križ, Jakčev mlin, Ančnikovo gradišče, Cerkev sv. Urha. Spoznali boste pohorske vasice Malo in Veliko Tinje, Turiško in Jurišno vas, Planino pod Šumikom.

JELKINA POT

Bistriški vintgar je ena glavnih turističnih znamenitosti v občini. Potok Bistrica nas očara s svojo lepoto in znamenitostmi ob njem. Rimski kamnolom, slap Šum, Štampoharjev mlin, ostanki Maroltove jelke in še bi lahko naštevali.

ZAJČEVA POT

Oplotnica je ena izmed najmlajših občin v Sloveniji vendar polna lepot in znamenitosti. Iz Oplotnice nas pot vodi mimo cerkve sv. Mohorja in Fortunata do Keblja z znamenitimi ostanki Zajčevega gradu. Za nameček pa nas pelje še mimo Črnega jezera, Urškinega križa vse do hotela Jakec na Treh kraljih.

GROMBERŠKA POT

Pot na kateri se razprostirajo prečudoviti pogledi na Dravsko dolino nas popelje iz Zgornje Polskave čez večkrat okronano najlepšo Slovensko vas Kočno pri Polskavi, nad katero se nahajajo ostanki Gromberškega gradu. Vzpenjamo se skozi Šmartno na Pohorju, in mimo številnih ribnikov in potočkov vse do Treh kraljev.

POT NA STOLP

Pot na stolp je po dolžini ena najdaljših poti. Pot nas mimo Črnega jezera, Osankarice popelje v osrčje Pohorskih gozdov kjer začutimo mir in spokojnost Pohorja. Po nekaj urah miru in tišine prispemo do koče na Pesku od koder se usmerimo do stolpa na Rogli. Nazaj do Treh kraljev nas pot vodi mimo koče na Jurgovem po smučišču navzdol ter ob makadamski cesti do Osankarice in Treh kraljev.