Tinčeva pot

TINČEVA POT

Trije kralji – Urškin križ 30 min, Urškin križ – Šumik 1h 30 min, Šumik - Žigartov vrh 1h 30min, Žigartov vrh – Areh 30 min, Areh – Tinčeva bajta 1h, Tinčeva bajta – Majstrova hiša 45 min, Majstrova hiša - Trije kralji 30 min

6:15 ur

predviden čas

25.4 km

razdalja

4 / 5

zahtevnost

Lahka

označena pot

OPIS POTI

Pred Hotelom se usmeri mimo cerkve Sv. Treh kraljev v smeri Osankarice. Od Cerkve se markirana pot vzpenja po smučišču do vznožja Velikega vrha – vrha smučišča, kjer prečkamo smučarski progi ter od tam pot nadaljuje po markirani poti skozi gozd. Po nekaj minutah hoje nas pričaka Urškin križ kjer boste spoznali usodo Urške. Po markirani poti sledite markacijam v smeri Črnega jezera. Po prehojenem kilometru poti vas čaka križišče kjer se usmerite naravnost v smeri slapa Šumik, levo pa pot pelje proti Črnemu jezeru. Pot se rahlo spušča ko pa se položi vas po nekaj metrih na levi strani poti čaka Klančarjev spomenik. Pot nadaljujemo naravnost mimo spomenika. Z desne strani se nam odpre velika poseka ob kateri nadaljujemo pot do obrobja pragozda Šumik. Pot se začne spuščati in nas pripelje do makadamske ceste. Le to prečkamo in se spustimo do potoka Črnava. Ko prečkamo mostiček nas na drugi stran pričaka makadamska cesta ki vodi do Gozdarske koče na Šumiku. Usmerimo se desno v smeri Ruška koča. Pot prečka makadamsko cesto in se začne vzpenjat. Nato sledi ravninski del vse do Tinčeve bajte. Zavijemo levo mimo spomenika neznanemu partizanu in partizanki. Prispemo do Pršetovega travnika na levi strani in malce za njim nas pot usmeri za Žigartov vrh. Na Žigartovem vrhu stoji star opazovalni stolp za potrebe zemljemerstva. Nadaljujemo v rahlem spustu in prispemo do smučarskih prog mimo katerih nas pot pripelje do Cerkve na Arehu. Nazaj nas pot pelje levo pod Žigartovim vrhom do Pršetovega travnika in Tinčeve bajte. Držite se levo v smeri Treh kraljev. Pot vas vodi po gozdnih cestah do napisa na drevesu ki vas usmeri za Partizansko bolnico Jesen. Ko prispemo do ceste se lahko spustimo preko asfaltne ceste do bolnice, lahko pa pot nadaljujemo desno po makadamu. Markacija nas usmeri mimo naselja Maisterhaus do asfaltne ceste po kateri pot nadaljujemo do Treh kraljev.

Preden se odpravite na pot ne pozabite naložiti naše mobilne aplikacije, kjer so med drugim zbrane tudi vse pohodniške poti.

OSTALE TEŽKE POTI

Med težke poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena med 4 in 5 / 5.

ŠUMIKOVA POT

Do Hotela Jakec na Treh kraljih vodi tudi pot iz Ruš. Pot v prvem delu pelje ob potoku Lobnica mimo slapov malega in velikega Šumika ki je najvišji slap na granitnih tleh v Sloveniji.. Za nameček se sprehodimo še skozi Pragozdni rezervat Šumik, um pa umirimo skozi krasote Pohorskih gozdov mimo Klančarjevega spomenika ter Urškinega križa.

TINČEVA POT

Pot, ki vas iz Treh kraljev popelje mimo Urškinega križa, Šumika Žigartovega vrha na Areh, od tam pa se vrnete mimo Tinčeve bajte, partizanske bolnice Jesen in naselja Majsterhaus nazaj o hotela Jakec.

POT TRIJE ŽEBLJI

Ena izmed daljših poti nas Popelje mimo Osankarice Treh žebljev vse do Klopnega vrha od koder se razprostira prekrasen razgled na Dravsko dolino. Od tam pot nadaljujemo do Šumika kjer si če nam to dopuščajo moči ogledamo še prekrasen slap Šumik ki je od poti oddaljen cca 20 minut hoda. Pot nas pripelje nazal na Tri kralje mimo Klančarjevega spomenika in Urškinega križa.

URHOVA POT

Na tej poti boste spoznali zgodovinske znamenitosti Pohorja kot so Jublarjev križ, Jakčev mlin, Ančnikovo gradišče, Cerkev sv. Urha. Spoznali boste pohorske vasice Malo in Veliko Tinje, Turiško in Jurišno vas, Planino pod Šumikom.

JELKINA POT

Bistriški vintgar je ena glavnih turističnih znamenitosti v občini. Potok Bistrica nas očara s svojo lepoto in znamenitostmi ob njem. Rimski kamnolom, slap Šum, Štampoharjev mlin, ostanki Maroltove jelke in še bi lahko naštevali.

ZAJČEVA POT

Oplotnica je ena izmed najmlajših občin v Sloveniji vendar polna lepot in znamenitosti. Iz Oplotnice nas pot vodi mimo cerkve sv. Mohorja in Fortunata do Keblja z znamenitimi ostanki Zajčevega gradu. Za nameček pa nas pelje še mimo Črnega jezera, Urškinega križa vse do hotela Jakec na Treh kraljih.

GROMBERŠKA POT

Pot na kateri se razprostirajo prečudoviti pogledi na Dravsko dolino nas popelje iz Zgornje Polskave čez večkrat okronano najlepšo Slovensko vas Kočno pri Polskavi, nad katero se nahajajo ostanki Gromberškega gradu. Vzpenjamo se skozi Šmartno na Pohorju, in mimo številnih ribnikov in potočkov vse do Treh kraljev.

POT NA STOLP

Pot na stolp je po dolžini ena najdaljših poti. Pot nas mimo Črnega jezera, Osankarice popelje v osrčje Pohorskih gozdov kjer začutimo mir in spokojnost Pohorja. Po nekaj urah miru in tišine prispemo do koče na Pesku od koder se usmerimo do stolpa na Rogli. Nazaj do Treh kraljev nas pot vodi mimo koče na Jurgovem po smučišču navzdol ter ob makadamski cesti do Osankarice in Treh kraljev.