Zajčeva pot

ZAJČEVA POT

Oplotnica – Kebelj 1h 5 min, Kebelj – Kosova domačija 1h 15 min, Kosova domačija – Črno jezero 55 min, Črno jezero – Hotel Jakec 45 min

4 ure

predviden čas

12.2 km

razdalja

4 / 5

zahtevnost

Lahka

označena pot

OPIS POTI

Parkiramo v središču Oplotnice. Odpravimo se v smeri Čadrama do pizzerije Salama kjer stoji kapelica. Tam pa zavijemo rahlo levo navkreber v hrib po asfaltni cesti mimo hiš in starodavnih brunaric. Na vrhu hriba skrenemo desno na travnik in potem v gozd po označeni poti do cerkvice Sv. Mohorja. Od tam nas pot vodi malo po ravnici preko travnikov in pašnikov proti vasici Kebelj. Ob poti se razprostirajo čudoviti pogledi na Boč in dolino. Ko prispemo v vasico Kebelj nas smerokazi usmerjajo v levo proti Trem kraljem in Osankarici. Čez travnik ob pokopališču se vzpnemo navkreber v gozd in čez čas dospemo do razvalin Zajčevega gradu. Od tod nas markirana pot vodi po vasici Nadgrad navzgor proti vasici Kot na Pohorju. Markirana pot nas usmeri levo po gozdni makadamski cesti cca 300m nakar zavijemo desno v hrib v smeri Osankarica. Vzpon je kar strm vmes pa prečkamo še lokalno cesto pri Kosovi domačiji. Ko prispemo do Kosove domačije nas markirana pot vodi naravnost v hrib. Po 10 minutah hoje se nam iz leve strani odpre pogled iz Kosove pečine na prostrane gozdne planote Pohorja. Pot se vzpenja vse dokler ne pridemo do makadamske ceste katero prečkamo in po 20 minutah hoje preko močvirja prispemo do Črnega Jezera. Od Črnega jezera se odpravimo v smeri Treh kraljev mimo Urškinega križa in pot zaključimo s spustom po smučišču pred Hotelom Jakec.

Preden se odpravite na pot ne pozabite naložiti naše mobilne aplikacije, kjer so med drugim zbrane tudi vse pohodniške poti.

OSTALE TEŽKE POTI

Med težke poti sodijo tiste, katerih zahtevnost je ocenjena med 4 in 5 / 5.

ŠUMIKOVA POT

Do Hotela Jakec na Treh kraljih vodi tudi pot iz Ruš. Pot v prvem delu pelje ob potoku Lobnica mimo slapov malega in velikega Šumika ki je najvišji slap na granitnih tleh v Sloveniji.. Za nameček se sprehodimo še skozi Pragozdni rezervat Šumik, um pa umirimo skozi krasote Pohorskih gozdov mimo Klančarjevega spomenika ter Urškinega križa.

TINČEVA POT

Pot, ki vas iz Treh kraljev popelje mimo Urškinega križa, Šumika Žigartovega vrha na Areh, od tam pa se vrnete mimo Tinčeve bajte, partizanske bolnice Jesen in naselja Majsterhaus nazaj o hotela Jakec.

POT TRIJE ŽEBLJI

Ena izmed daljših poti nas Popelje mimo Osankarice Treh žebljev vse do Klopnega vrha od koder se razprostira prekrasen razgled na Dravsko dolino. Od tam pot nadaljujemo do Šumika kjer si če nam to dopuščajo moči ogledamo še prekrasen slap Šumik ki je od poti oddaljen cca 20 minut hoda. Pot nas pripelje nazal na Tri kralje mimo Klančarjevega spomenika in Urškinega križa.

URHOVA POT

Na tej poti boste spoznali zgodovinske znamenitosti Pohorja kot so Jublarjev križ, Jakčev mlin, Ančnikovo gradišče, Cerkev sv. Urha. Spoznali boste pohorske vasice Malo in Veliko Tinje, Turiško in Jurišno vas, Planino pod Šumikom.

JELKINA POT

Bistriški vintgar je ena glavnih turističnih znamenitosti v občini. Potok Bistrica nas očara s svojo lepoto in znamenitostmi ob njem. Rimski kamnolom, slap Šum, Štampoharjev mlin, ostanki Maroltove jelke in še bi lahko naštevali.

ZAJČEVA POT

Oplotnica je ena izmed najmlajših občin v Sloveniji vendar polna lepot in znamenitosti. Iz Oplotnice nas pot vodi mimo cerkve sv. Mohorja in Fortunata do Keblja z znamenitimi ostanki Zajčevega gradu. Za nameček pa nas pelje še mimo Črnega jezera, Urškinega križa vse do hotela Jakec na Treh kraljih.

GROMBERŠKA POT

Pot na kateri se razprostirajo prečudoviti pogledi na Dravsko dolino nas popelje iz Zgornje Polskave čez večkrat okronano najlepšo Slovensko vas Kočno pri Polskavi, nad katero se nahajajo ostanki Gromberškega gradu. Vzpenjamo se skozi Šmartno na Pohorju, in mimo številnih ribnikov in potočkov vse do Treh kraljev.

POT NA STOLP

Pot na stolp je po dolžini ena najdaljših poti. Pot nas mimo Črnega jezera, Osankarice popelje v osrčje Pohorskih gozdov kjer začutimo mir in spokojnost Pohorja. Po nekaj urah miru in tišine prispemo do koče na Pesku od koder se usmerimo do stolpa na Rogli. Nazaj do Treh kraljev nas pot vodi mimo koče na Jurgovem po smučišču navzdol ter ob makadamski cesti do Osankarice in Treh kraljev.